Pesto z serc karczochów
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przetwory, śniadanie
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sok i skórka z cytryny - trochę
główka czosnku - 1 szt.
sól morska - do smaku
parmezan - 50 g
olej słonecznikowy - 50 ml
natka pietruszki trochę
oliwa z oliwek do zalania wierzchu pesto
Dodatkowe informacje:
Serce karczocha to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tego warzywa. Ja z ugotowanych serc karczochów postanowiłam zrobić pyszne pesto idealne do makaronów, ale również jako pasta kanapkowa.Sposób przygotowania:
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Karczochy układamy w parowarze, obok karczochów układamy kilka ząbków czosnku w łupinach. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane. Karczochy obieramy z listków, gdy dojdziemy do serca za pomocą małej łyżeczki wygrzebujemy puszek.
Serca przekładamy do malaksera, dodajemy ugotowane ząbki czosnku, starty parmezan, sok z cytryny, natkę pietruszki olej. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą morską.
Przekładamy do słoiczków. Wierzch zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce.
Pesto z serc karczochów wspaniale smakuje po prostu na kanapce lub klasycznie jako sos do spaghetti.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.