Pieczone łódeczki z dzikiego łososia
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
filet z dzikiego łososia bez skóry i ości, każdy kawałek - 200 g
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
sos:
kwaśna śmietana - 2 łyżki
koper - 2 łyżki
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
dodatkowo:
masło - 1 łyżeczka
cytryna - 1/4 szt.
Dodatkowe informacje:
Tak przygotowany łosoś niezwykle apetycznie wygląda. Smakuje jeszcze lepiej, gdyż w środku ryby jest kremowy sos szpinakowo-koperkowy. Takie danie nie wymaga dużego nakładu pracy i gotowe jest w 30 minut.Składniki podaję na jedną porcję, dzięki czemu łatwo będziecie mogli sobie przeliczyć ile potrzebujecie w zależności od ilości osób.
Sposób przygotowania:
Kawałki ryby nacinamy tak, żeby otrzymać łódeczki. W naczyniu układamy kawałki łososia. Kawałki ryby przekładamy ósemkami cytryny.
Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przekładamy w nacięcia.
Pieczemy 20-25 minut w piecyku nagrzanym do 200°C.
Upieczoną rybę proponuję podawać ze świeżymi warzywami skropionymi sosem winegret.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.