Kurkowa zupa krem
My Little Food SafariRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
kurki - 500 g
masło - 2 łyżki
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
ziele angielskie - kilka
macis (kwiat muszkatu) kawałek
szafran do smaku
rosół / bulion warzywny lub woda trochę
grzanki:
ciabatta, najlepiej 1-2 dniowa
masła - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
tymianek - 1 łyżeczka
sól morska - do smaku
natka pietruszki do posypania
Dodatkowe informacje:
Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Dlatego te grzyby cieszą się zainteresowaniem kulinarnym nie tylko w Polsce. Moja dzisiejsza propozycja to zupa krem z kurek w stylu zachodnioeuropejskim, gdyż zazwyczaj we Francji czy Anglii najbardziej popularne są kremowe zupy grzybowe. Idealnym dodatkiem do tej zupy są grzanki ziołowo-czosnkowe. Te przygotowane w domu z włoskiej ciabatty lub francuskiej bagietki są niezwykle aromatyczne i chrupiące.Sposób przygotowania:
Kurki podsmażamy na maśle (odkładamy część usmażonych kurek do posypania zupy). Do kurek dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól morską, rozkruszone ziele angielskie, macis i szafran. Chwilę wszystko razem podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Wlałam płynu, żeby pokrył ziemniaki i grzyby. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy wiejską kwaśną śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Wstępnie doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie grzanek:
Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i tymiankiem.
Ciabattę kroimy wzdłuż na 3-4 części. Smarujemy z jednej strony masłem tymiankowo - czosnkowym.
Kromki kroimy w drobną kostkę. Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, aż grzanki ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia warto je kilka razy przemieszać, żeby równo się zrumieniły.
Zupę podajemy posypaną grzankami, kurkami i natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.