Krem z karczochów i ziemniaków
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, zupa
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
ziemniaki - 500 g
serca karczochów - 5 szt.
czosnek - 2 ząbki
bulion warzywny - 2 litra
kwaśna wiejska śmietana - 200 g
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu
roztarte ziela angielskie - 2 szt.
paluszki:
masło - 250 g
mąka krupczatka - 250 g
sól - 1/2 łyżeczki
starty ser Gruyère - 100 g
roztrzepane jajo - 1 szt.
krewetki: na każdą porcję po 4 obrane z pancerzy krewetki królewskie
chili do smaku
pieprz kolorowy do smaku
olej rzepakowy trochę
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto najlepiej wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego.
Ciasto kształtujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.
Ciasto dzielimy na części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Środek posypujemy startym serem Gruyère. Ciasto zawijamy w kopertę i ponownie wałkujemy.
Kroimy w paski, które skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą morską. Pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.
Paluszki studzimy na kratce.
Te paluszki są wspaniałą przekąską, ale również idealnym dodatkiem do czystych zup i zup kremów.
Wykonanie zupy:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, serca karczochów kroimy na kawałki. Dodajemy czosnek, przyprawy oprócz pieprzu. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy śmietanę, doprowadzamy do zagotowania. Zupę dokładnie miksujemy. Zupę przecieramy przez sito, aby mieć pewność, że będzie idealnie gładka. Doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Obrane krewetki marynujemy w oleju z przyprawami. Smażymy na grillowej patelni, aż zmienią kolor na różowy.
Zupę podajemy przybrana natką pietruszki i ułożonymi na wierzchu krewetkami. Dodatkowo podajemy kilka paluszków serowych.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.