Boczek rolowany czosnkowo - ziołowy
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne, śniadanie
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
sól - do smaku
pieprz młotkowany - do smaku
zmielone ziele angielskie - trochę
zmielony liść laurowy - trochę
kminek - do smaku
majeranek - do smaku
suszona natka pietruszki - trochę
suszony koperek - trochę
suszony szczypiorek - trochę
młotkowane ziarna kolendry trochę
Sposób przygotowania:
Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem, a następnie przekładamy do siatki. Mięso odkładamy w chłodne miejsce na 8 godzin.
Boczek wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 45 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Po 2 godzinach mięso odkrywamy, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy, aż mięso ładnie się przyrumieni.
Gdy mięso jest jeszcze ciepłe, ostrożnie zdejmujemy siatkę z mięsa, ale sznurek zostawiamy. Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu i zastygnięciu mięsa.
Mięso można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.