Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina
Składniki:
ciasto:
mąka do pizzy typ 00 - 500 g
woda - 350 ml
świeże drożdże piekarskie - 10 g
miód - 1 łyżeczka
sól morska - 1 łyżeczka
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 1 łyżka
semolina do podsypania ciasta - trochę
sos:
passata pomidorowa - 500 ml
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól morska - do smaku
oregano - trochę
majeranek - trochę
obłożenie na każdą pizzę:
ser owczy - 100 g
połówka małej czerwonej cebuli -
plastry chorizo - kilka
plastry cukinii kilka
pomidorki cherry - kilka
papryczka chili - - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
papryki czerwonej słodkiej - 1/2 szt.
oregano - trochę
tymianek - trochę
listki bazylii do posypania
Dodatkowe informacje:
Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Poniżej kolejna propozycja domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii.Sposób przygotowania:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy cienko pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę, chili, plasterki czosnku i chorizo. Posypujemy oregano oraz tymiankiem.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.