Kremowy sos z nerkowców
My Little Food SafariRodzaj posiłku: sosy
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
woda - 125 ml
olej o neutralnym smaku - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
ocet z białego wina - 1 łyżka
musztarda Dijon - 1 łyżeczka
sól morska - 0,5 łyżeczki
suszona cebula - 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ja użyłam blendera o mocy 1000W, więc wszystkie składniki umieściłam w wysokim słoiku i miksowałam do uzyskania idealnie gładkiej i kremowej konsystencji. Słoik zamknęłam i odstawiłam sos na 2-3 godziny do schłodzenia.
Taki sos świetnie pasuje do sałatek, pieczonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, frytek lub do warzyw pokrojonych w słupki. Ja często używam go również w zastępstwie majonezu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.