Ruskie pierogi w ziołowym cieście
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
biały ser - 0,5 kg
ugotowane ziemniaki - 1,5 kg
cebule - 3 szt.
masło - 3 łyżki
sól morska - do smaku
pieprz czarny - do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku
ciasto:
mąka u mnie typ 500 - 1 kg
masło - 200 g
ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
kwaśna śmietana - 1 łyżka
sól ziołowa - do smaku
liście szałwi - 15 szt.
Sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane chili. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.
Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i posiekane listki szałwii. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.
Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.