Butterfly Pea Tea - Klitoria ternateńska
My Little Food SafariRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
wrzątek - 200 ml
sok z cytryny - trochę
Dodatkowe informacje:
Butterfly Pea Tea inaczej Klitoria ternateńska - roślina uprawiana głównie w Azji.Tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Podobno ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea ma zastosowanie przy stanach depresyjnych i lękowych.
Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy.
W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często można spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze.
Napar przygotowany z klitorii ma lekki ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy.
Sposób przygotowania:
Dodaj sok z cytryny. Po dodaniu soku z cytryny, herbata zacznie zmieniać kolor na fioletowo-różowy. Herbatę można pić zarówno na gorąco jak i na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.