Zupa krem z łubinu
My Little Food SafariRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
fenkuł - 1 szt.
ziemniaki - 4 szt.
cebula - 1 szt.
chili - trochę
masło - 1 łyżka
sól - do smaku
świeże liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - kilka
kminek - 1 łyżka
szafran - szczypta
do podania: natka fenkułu ziarna łubinu, masło, płatki suszonej papryki
Dodatkowe informacje:
Łubin kojarzy się z pięknymi fioletowymi, różowymi lub błękitnymi kwiatami, które spotykamy w ogrodach, polach czy łąkach. Wiele gatunków łubinu jest trujących, gdyż posiadają wiele alkaloidów. Oczywiście użyłam odmiany jadalnej, która jest bogatym źródłem białka, ma bardzo niski indeks glikemiczny, a dodatkowo wpływa na obniżanie złego cholesterolu.Sposób przygotowania:
Podajemy posypaną natką z fenkuła, płatkiem masła, ziarnami łubinu oraz posypaną płatkami suszonej papryki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.