Jajeczne roladki z łososiem i szpinakiem
My Little Food SafariRodzaj posiłku: śniadanie
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
mleko - 1-2 łyżka
sól ziołowa - do smaku
pieprz czarny - do smaku
nadzienie:
wędzony łosoś - 100 g
sok i skórka z cytryny - 1 szt.
cebula (cienkie plastry) - 1 szt.
masło do posmarowania patelni - łyżka
opcjonalnie kawior - trochę
Sposób przygotowania:
Patelnię o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ważne by patelnia miała nieprzywierające dno.
Połowę jajek wlewamy na patelnię, posypujemy cienko poszatkowaną cebulą, listkami szpinaku oraz łososiem skropionym sokiem z cytryny i oprószonym skórką cytrynową.
Gdy powierzchnia zacznie się ścinać lekko podważamy i delikatnie zwijamy, ale nie do końca. Zostawiamy około 3 cm niezawiniętego brzegu.
Ostrożnie przesuwamy na bok i wlewamy resztę masy jajecznej, tak by połączyła się z niezawiniętym brzegiem. Posypujemy dodatkami.
W momencie, gdy powierzchnia zacznie się ścinać zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy ze wszystkich stron, tak by rolada ładnie się zrumieniła ze wszystkich stron.
Roladkę kroimy na kawałki ostrym nożem. Jeśli lubimy możemy posypać kawiorem. Możemy jeść pałeczkami lub po prostu nożem i widelcem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.