Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, soja, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
marynata:
sos mirin - 100 ml
sos sojowy o obniżonej ilości soli - 50 ml
opcjonalnie sos sriracha - kilka kropel
Dodatkowe informacje:
Halibut to dosyć tłusta ryba, więc idealnie nadaje się do pieczenia. Moja dzisiejsza propozycja to pieczone dzwonka halibuta w glazurze na bazie miso, sosu mirin oraz sosu sojowego.Sos mirin powstaje na bazie słodkiego wina ryżowego i powinien mieć około 14% alkoholu. W smaku sos mirin jest dość słodki, ale jednocześnie lekko ostry i pełny w swym bukiecie. Sos mirin jest doskonałym dopełnieniem sosu sojowego oraz pasty miso. Dla uzupełnienia informacji dodam, że pasta miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi. Po połączeniu tych smaków, otrzymamy bogatą w smaku marynatę idealną do pieczonych ryb.
Sposób przygotowania:
Upieczoną rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.