Rolada lodowa - 3 składnikowa
My Little Food SafariRodzaj posiłku: ciasta, desery
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
słodka śmietanka minimum 36% - 300 ml
opcjonalnie esencja waniliowa
Dodatkowe informacje:
Samo ciasto robi się przez 15 minut + 2 godziny zajmuje chłodzenie w zamrażarce. Po tym czasie pyszne ciasto jest gotowe do podania.Sposób przygotowania:
Śmietankę ubijamy z mlekiem skondensowanymi i wanilią. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Spód smarujemy łyżką śmietany układamy warstwę paluszków, smarujemy cienką warstwą śmietany. Układamy 3-4 warstwy, ale zostawiamy 2 łyżki śmietany i 3-4 paluszki - będą potrzebne do wykończenia ciasta.
Ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto smarujemy odłożoną śmietaną, i obsypujemy ze wszystkich stron pokruszonymi paluszkami.
Ciasto kroimy ząbkowanym nożem do chleba/ciasta i podajemy z filiżanką gorącej kawy lub herbaty.
Porady: Do bitej śmietany można dodać skórki z cytrusów np. cytryny, pomarańczy lub limonki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.