Karczochy z sosem czosnkowo - imbirowym
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sok i skórka z cytryny - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
sól ziołowa - do smaku
Sos:
jogurt naturalny - 200 g
czosnek - 2 ząbki
imbir kłącze - 1 - 2 cm
sól ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
natka pietruszki, koperek, szczypiorek trochę
Sposób przygotowania:
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą ziołową. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Jogurt, majonez przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła oraz przeciśnięty ząbek czosnku lub dwa i starty imbir. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Same w sobie karczochy mają delikatny lekko orzechowy smak. Wg mnie trochę przypominają smakiem wyłuskane ziarna słonecznika. Najlepsze oczywiście jest serce, które kryje się w samym środku karczocha.
Jeśli masz ogródek to możesz wsiać. Z własnego ogródka smakują najlepiej☺
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.