
Karczochy z sosem czosnkowo - imbirowym

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sok i skórka z cytryny trochę
czosnek - 2 ząbki
sól ziołowa - do smaku
sos:
jogurt naturalny - 200 g
czosnek - 1 ząbek
imbir - 1-2cm kawałek
sól ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy -
natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Sposób przygotowania:
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą ziołową. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Sos ziołowy z czosnkiem i imbirem:
Jogurt, majonez przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła oraz przeciśnięty ząbek czosnku i starty imbir. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy sos. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Same w sobie karczochy mają delikatny lekko orzechowy smak. Wg mnie trochę przypominają smakiem wyłuskane ziarna słonecznika. Najlepsze oczywiście jest serce, które kryje się w samym środku karczocha.
Jeśli masz ogródek to możesz wsiać. Z własnego ogródka smakują najlepiej☺
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.