Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
sól morska - do smaku
młotkowany pieprz kolorowy - do smaku
olej rzepakowy - kilka kropel
sałatka:
awokado - 1 szt.
ogórek gruntowy - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
surowy młody burak - 1 szt.
pestki granatu trochę
mango kawałek
cytryna do skropienia - kilka kropel
Dodatkowe informacje:
Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Mięso tuńczyka jest smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu. Mięso to porównuje się do młodej polędwicy wołowej. Jednak od szlachetnej wołowiny różni się znacząco kalorycznością. 100 gramów tuńczyka to nieco ponad 100 kalorii. Natomiast kawałek polędwicy o tej samej wadze to ponad 300 kalorii. Tuńczyk to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas.Niestety badania pokazują, że ze względu na zanieczyszczenie wód oceanicznych zdecydowana większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci i innych metali ciężkich, a najwięcej tego pierwiastka gromadzi się w mięsie ryby maślanej, tuńczyka, okonia, węgorza i miecznika. Dlatego należy uważnie wybierać ryby i kupować tylko te z pewnego źródła.
Sposób przygotowania:
Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony.
Tuńczyka układamy na sałatce. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Porada: Dodatkowo można podać z frytkami z ziemniaków lub batata, żeby danie było bardziej pożywne, ale podczas letnich upałów wg mnie taka wersja jest wystarczająco pożywna na letni obiad.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.