Magiczna lemoniada
My Little Food SafariRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
gorąca woda - 2 szklanki
cytryny ekologiczne - 3 szt.
woda mineralna niegazowana - 1,5 litra
Dodatkowe informacje:
Orzeźwiająca lemoniada z ekologicznych cytryn osłodzona naturalnym miodem wielokwiatowym. Magia tego napoju ukryta jest w kostkach lodu z Butterfly Pea Tea, dzięki którym w szklance z napojem dzieją się prawdziwe czary. Niebieskie kostki lodu pod wpływem soku z cytryny zmieniają lemoniadę w fioletowy napój.Dla zainteresowanych:
Butterfly Pea Tea inaczej Klitoria ternateńska - roślina uprawiana głównie w Azji.
Tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Podobno ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea ma zastosowanie przy stanach depresyjnych i lękowych.
Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy.
W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często można spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze.
Napar przygotowany z klitorii ma lekki ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy.
Sposób przygotowania:
Miód mieszamy z wodą mineralną i sokiem z cytryn. Odstawiamy do lodówki.
Schłodzoną lemoniadę, przelewamy do wysokich szklanek, podajemy z lodem z herbaty z klitorii. Cieszymy się jej smakiem, kolorem i aromatem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.