Kremowa zupa selerowa z łososiem
My Little Food SafariRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, strączkowe, drożdże, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
ziemniaki - 100 g
domowa kostka bulionowa lub bulion warzywny - 1 szt.
kwaśna wiejska śmietana - 200 ml
sól morska - do smaku
rozkruszone ziele angielskie trochę
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu - 1 szt.
do podania na każdy talerz:
awokado - 4-6 plastry
liście rukoli - kilka
szczypiorek do posypania - trochę
koperek do posypania - trochę
surowy mały buraczek starty w drobną zapałkę - 1 szt.
pestki granatu i groszek cukrowy do posypania - trochę
Dodatkowe informacje:
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Szkoda, gdyż jest pyszny i zdrowy. Jego słodki smak bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami. Krem z selera to bardzo wdzięczna baza, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. Moją kolejną propozycją na tę zupę to podanie jej z łososiem, awokado i młodym surowym buraczkiem oraz z chrupiącymi krążkami ziemniaczanymi. Wybrałam mięso łososia z Alaski - Sockeye, gdyż ma naturalnie silnie czerwony kolor dzięki czemu ładnie prezentuje się na talerzu.Sposób przygotowania:
Zupę podajemy z różyczkami z łososia i awokado oraz przybraną: rukolą, szczypiorkiem, koperkiem, wiórkami z buraczka, pestkami granatu, groszkiem cukrowym oraz krążkami cebulowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.