Selerowa zupa krem ze stekiem z tuńczyka
My Little Food SafariRodzaj posiłku: zupa
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, strączkowe, drożdże, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
ziemniaki - 100 g
domowa kostka bulionowa lub bulion warzywny - 1 szt.
kwaśna wiejska śmietana - 200 ml
sól morska - do smaku
rozkruszone ziele angielskie - trochę
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu - 1 szt.
do podania:
stek z tuńczyka - 250 g
sól morska - do smaku
młotkowany pieprz kolorowy - do smaku
olej rzepakowy - do smaku
pestki granatu - trochę
szczypiorek - trochę
groszek cukrowy - kilka
Dodatkowe informacje:
Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Szkoda, gdyż jest pyszny i zdrowy. Jego słodki smak bardzo dobrze komponuje się z innymi składnikami. Moją dzisiejszą propozycją jest niezwykle kremowa zupa selerowa podana z grillowanym tuńczykiem. Tak podana zupa może zastąpić danie główne, jeśli podamy ją z całym stekiem. Można również podać tylko z dwoma lub trzema plasterkami tuńczyka, jeśli planujemy podać drugie danie.Sposób przygotowania:
Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony.
Zupę podajemy ze stekiem pokrojonym w plasterki. Ja podałam jeden stek na osobę, ale jeśli planujemy podać drugie danie wystarczy po 2-3 plasterki na osobę. Całość posypujemy szczypiorkiem, pestkami granatu i groszkiem cukrowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.