Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem
My Little Food SafariRodzaj posiłku: sałatki
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
ukiszony kalafior romanesco różyczki kilka
kostki serowo warzywne:
żółty burak ugotowany na parze - 1 szt.
czerwony burak ugotowany na parze - 1 szt.
fioletowa marchewka ugotowana na parze - 1 szt.
serek kremowy lekko solony - 200 g
roladka z łososiem:
awokado Hass - 1 szt.
wędzony łosoś z Alaski - 100 g
kremowy serek naturalny - 100 g
kolorowy pieprz - do smaku
mak niebieski trochę
dressing:
musztarda Dijon - 1 łyżeczka
musztarda francuska - 1 łyżka
olej rzepakowy - 4 łyżki
płynny miód - 1 łyżka
ocet z białego wina - 1 łyżka
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
Dodatkowe informacje:
Bardzo smaczna i bardzo kolorowa sałatka, której ciekawym elementem są małosolne różyczki romanesco, kosteczki serowo-warzywne oraz roladki z awokado, łososia i kremowego serka. Całość ułożona na rukoli i polana miodowo-musztardowym dressingiem.Sposób przygotowania:
Buraki kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paski.
Na kawałku foli spożywczej układamy plasterek żółtego buraka. Smarujemy serkiem, kładziemy kolejny plasterek smarujemy serkiem. Owijamy dokładnie folią spożywczą odkładamy do lodówki na minimum 10-15 minut.
Podobnie postępujemy z czerwonym burakiem.
2 paski marchewki układamy obok siebie, powinny lekko na siebie nachodzić, smarujemy je serkiem, kładziemy kolejne 2 plasterki marchewki, smarujemy serkiem na wierzch układamy warstwę z 2 plasterków marchewki, owijamy folią. Również schładzamy w lodówce.
Roladka z łososiem:
Awokado kroimy w cienkie paski. Pokrojone awokado układamy na foli spożywczej. Kształt powinien być zbliżony do prostokąta. Awokado lekko skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy kolorowym pieprzem. Układamy warstwę z łososia również skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Smarujemy serkiem. Posypujemy makiem. Zwijamy roladkę. Schładzamy w lodówce przez minimum 10-15 minut.
Na półmisku układamy rukolę, roladkę pokrojoną w plasterki i kosteczki warzywne. Układamy różyczki romanesco.
Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy. Sosem polewamy sałatkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.