Carpaccio z macek ośmiornicy
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: miody, mięso, soja, cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
sos mirin - 150 ml
sól morska - do smaku
żelatyna w listkach - 10 g
sos winegret:
sok z cytryny
płynny miód - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
natka pietruszki - trochę
sól morska ziołowa - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
Sposób przygotowania:
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje wodę odlewamy i zalewamy niewielką ilością wrzątku (tyle, żeby się rozpuściła).
Plastikową butelkę po wodzie mineralnej przecinamy na pół. Wkładamy do niej macki. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczoną żelatyną. Gdy wszystkie macki są już ułożone w butelce dociskamy je słoikiem lub szklanką. Studzimy. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny, żeby ośmiornica dobrze zastygła.
Kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim ośmiornicę.
Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.