
Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
jajek przepiórczych ugotowanych na twardo - 5 szt.
groszku cukrowego mrożonego - 3-4 łyżki
bulionu warzywnego - 300 ml
żelatyna w listkach na 500 ml wywaru - 1 opakowanie
kwaśnej śmietany - 2 łyżki
soku z buraków - 3-4 łyżki
starty imbir na czubek łyżeczki -
Sposób przygotowania:
Na dno foremki wylewamy kilka łyżek bulionu. Proponuję użyć plastikowej foremki po ciastkach / krakersach to nie będzie problemu z wyjęciem galarety.
Układamy jajka, ruloniki z łososia. Posypujemy zamrożonym groszkiem. Groszek jest bardzo zimny, dzięki temu warstwy będą szybko tężeć. Zalewamy bulionem, powinien tylko zakryć łososia, jajka i groszek. Na kilka minut odstawiamy do lodówki. W tym czasie mieszamy chrzan ze śmietaną i połową pozostałego bulionu. Warstwę chrzanową wykładamy i równo rozprowadzamy. Ponownie odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do pozostałego bulionu wlewamy sok z buraka i imbir, mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać trochę soli i pieprzu. Wylewamy na warstwę chrzanową odstawiamy do lodówki. Galareta powinna być już po około 30 minutach gotowa do podania, jednak warto dać jej trochę więcej czasu, by smaki dobrze się przegryzły. Galaretę proponuję podawać z kawałkami cytryny. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.