Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym
My Little Food SafariRodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: miody, nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
olej rzepakowy - trochę
pieprz kolorowy - do smaku
sól morska ziołowa - do smaku
purée:
ziemniaki - 1 kg
masło - 150 g
kwaśna śmietana - 200 ml
sól morska - do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku
duszona marchewka:
marchewka żółta - 1 szt.
marchewka pomarańczowa - 1 szt.
masło - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
sok z cytryny - trochę
do posypania koperek i szczypiorek - trochę
Dodatkowe informacje:
Grillowane macki ośmiornicy doskonale komponują się z purée ziemniaczanymi i duszoną kolorową marchewką. Tak podane danie wygląda elegancko, ale też pysznie smakuje.Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki przecieramy. Dodajemy do nich masło i gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Duszona marchewka:
Marchewki kroimy w krótką zapałkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, wstępnie solimy i wlewamy 150 ml wody. Gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ośmiornica:
Macki ośmiornicy skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Grillujemy 2-3 minuty z każdej strony.
Na talerze wykładamy porcję purée, które posypujemy marchewką, koperkiem i szczypiorkiem. Wykładamy po jednej lub dwie macki na osobę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.