Wędlina ze słoika z morelami
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przetwory, śniadanie
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Zawiera: mięso
Składniki:
przyprawy:
sól morska, czosnek, rozmaryn, liść laurowy - do smaku
suszonych moreli - 100 g
żelatyna w listkach, każde opakowanie na 500 ml płynu - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Do słoików wkładamy morele.
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Na wierzchu każdego słoika układamy po kilka listków żelatyny. Ja użyłam 2 słoików o pojemności 500 ml, więc u mnie wyszło po jednym opakowaniu na słoik.
Słoiki zakręcamy, ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Ostudzone przechowujemy w lodówce.
Jeśli użyjecie prostych słoików bez krawędzi to przed wyjęciem wędliny należy słoik zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie - wędlina bez oporu powinna wyjść ze słoika. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.