Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą
My Little Food SafariRodzaj posiłku: napoje
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
pomarańcze - 1/2 kg
cytryna - 1 szt.
obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)-
opcjonalnie miód do osłodzenia - trochę
Sposób przygotowania:
Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.
Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.
Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.
Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką.
Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.