![Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-02/16170-photo-main.jpg)
Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą
![](/cache/a32x32/files/users/1963-avatar-1128085360.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
pomarańcze - 1/2 kg
cytryna - 1 szt.
obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)-
opcjonalnie miód do osłodzenia - trochę
Sposób przygotowania:
Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.
Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.
Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.
Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką.
Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.