![Niezwykłe jajko sadzone](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-02/16163-photo-main.jpg)
Niezwykłe jajko sadzone
![](/cache/a32x32/files/users/1963-avatar-1128085360.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
jajko - 1 szt.
czerwony kawior - 1 łyżeczka
olej do smażenia - trochę
podpieczone pieczywo do podania
Dodatkowe informacje:
Kremowe żółtko posadzone na usmażonym białku, całość uzupełnia słony smak kawioru i soczysta natka pietruszki. Sekret tego jajka tkwi w jego zamrożeniu przed dalszą obróbką. Białko podczas mrożenia nie zmienia swojej struktury. Żółtko natomiast po zamrożeniu, a następnie po rozmrożeniu nie jest już płynne, staje się kremowe i aksamitne.Sposób przygotowania:
Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
Na usmażonym białku układamy kawior. Na tak przygotowanym spodzie układamy żółtka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.