Karczochy z sosem jogurtowo-makowym
My Little Food SafariRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): śródziemnomorska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sok i skórka z cytryny
czosnek - 2 ząbki
sól morska - do smaku
masło czosnkowe:
czosnek - 1 ząbek
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
Sposób przygotowania:
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Masło z czosnkiem:
Masło roztapiamy. Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną natkę, sól oraz pieprz.
Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy masło. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w maśle. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.