Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 250 g
marcepan - 1 opakowanie
likier pomarańczowy - 100 ml
zmielone migdały - 100 g
skórka i sok z pomarańczy - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, startą masę marcepanową (grube oczka) i zmiksować.
W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier.
Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką.
Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.