Marynarski kociołek
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza,
Zawiera: nabiał, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
masło - 50 g
bulion rybny - 800 ml
śmietana kremówka (pominęłam) - 200 ml
małe ziemniaki - 6 szt.
wędzony łosoś - 200 g
koperek pęk
młoda cebula ze szczypiorem - 1-2 szt.
Dodatkowe informacje:
Jakiś czas temu będąc w wszystkim Wam znanej szwedzkiej sieciówce dorwałam świetną książkę kucharską. Jedną z pozycji do ugotowania zaznaczyłam właśnie tę zupę. Czułam, że będzie to coś wyjątkowego. Dodając trochę składników od siebie zupa nabrała jeszcze lepszego smaku. Spróbujcie!Sposób przygotowania:
Łososia umyjcie, pokrójcie w dużą kostkę i wrzućcie do gotującej się zupy. Dodajcie pokrojoną cebulkę, ziemniaki (większe możecie pokroić w kostkę) i gotujcie ok 15 minut. Po tym czasie wrzućcie oba rodzaje krewetek i gotujcie całość na małym ogniu ok 3-4 minuty. Chwilę przed podaniem dodajcie wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paseczki. Gorącą zupę podawać w głębokich talerzach lub bulionówkach. Wierzch posypać posiekanym koperkiem i posiekaną młodą cebulką. Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.