Chutney morelowy
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: jednogarnkowe, przetwory
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
marchew - 3 szt.
pomidory - 3 szt.
imbir kawałek
czosnek - 1-2 ząbek
ocet - 50 ml
sok jakbłkowy - 50 ml
przyprawy (chilli, curry, sól, pieprz) do smaku
Dodatkowe informacje:
Chutney jest uważany za na wskroś indyjski wyrób (chatni w języku hinduskim oznacza "ostre przyprawy") jest tak naprawdę specjalnością brytyjską, pochodzącą z czasów kolonialnych. Najczęściej ma konsystencję dżemu, ale jego zaletą jest to, że można go przygotować zarówno z owoców jak i warzyw (albo z mieszanki obu) a cecha charakterystyczną octowo - korzenny smak, słodki posmak.Sposób przygotowania:
W rozgrzanym garnku umieszczamy warzywa, sok, ocet i curry. Gotujemy ok 5 minut i dodajemy cukier, całość mieszamy i gotujemy ok 30-40 minut na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu żeby zawartość garnka nie przywarła do dna). Doprawcie do smaku solą, pieprzem i chilli (jeżeli całość nie jest dostatecznie pikantna). Gorący chutney umieszczamy w słoikach, zakręcamy, odwracamy i odstawiamy na bok do schłodzenia. Świetnie pasuje do dań mięsnych.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.