Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh na ostro. Z ciecierzycą, ogórkiem i pomidorem.
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: cytrusy
Składniki:
brokuł - 200 g
ugotowana ciecierzyca - 2 garści
pomidor - 4 szt.
ogórek wężowy - 1 szt.
świeża pietruszka - 1 pęk
sok z cytryny - 1 szt.
sól, pieprz, mielone chilli trochę
Dodatkowe informacje:
Od dawna chodzą za mną sałatki. Takie lekkie, ale sycące, które można zabrać ze sobą do pracy. Ciężko się zimą zmobilizować do jedzenia sałat i sałatek gdy na dworze jest chłodniej. Zazwyczaj mamy w tym okresie ochotę na ciepłe posiłki, trochę ciężkawe głównie przez większy udział węglowodanów (ziemniaki, bataty, ryże i makarony). Zastanawialiśmy się trochę nad zdrową sałatką – taką witaminową bombą. 100 % udział świeżych i surowych warzyw, zero glutenu i zioła. Brzmi zbyt pięknie? W cale nie – to szybka propozycja, którą przygotujecie w kilkanaście minut!Sposób przygotowania:
Teraz zajmiemy się kalafiorem i brokułem – możecie ten niecodzienny kuskus przygotować na dwa sposoby.
1) W mikserze umieszczamy najpierw kalafiora a potem brokuła i miksujemy do otrzymania drobno zmielonych warzyw, dodajemy je do reszty sałatki
2)Jeżeli nie posiadacie żadnego robota kuchennego wystarczy deska do krojenia i nóż. Oba warzywa kroimy w drobne kawałki i również dorzucamy do reszty składników na sałatkę.
Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i polewamy oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej jeść następnego dnia, wtedy całość się trochę przegryzie i będzie bardzo aromatyczna.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.