Aromatyczne curry ze słodkimi ziemniakami, kalafiorem, pomidorami i marchewką
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
kalafior - 200 g
marchew - 2 szt.
olej - 1 łyżeczka
soczewica - 1 filiżanka
pomidory - 4 szt.
sól, pieprz, curry, zmielone chili, słodka papryka, kminek do smaku
natka pietruszki do dekoracji trochę
orzechy cashew opcjonalnie trochę
Dodatkowe informacje:
Takie curry chodziło za mną dłuższy czas. Sama nie wiem czemu wcześniej nie zmobilizowałam się, do jego przygotowania. Obejrzałam niezliczoną ilość filmików na których przygotowywano to danie (bardziej chodziło o inspiracje smakowe niż o instruktaż) i nadal nie czułam do końca "bluesa". Przede wszystkim jest szybkie do przygotowania, aromatyczne (świetnie sprawdzi się na zimowe obiady) i jest prawdziwą bombą, zarówno kaloryczną (to sprawka mleczka kokosowego) jak i witaminową. Uwielbiam takie eksperymenty kulinarne - dzisiaj przekonałam się, że jednak kminek nie jest taki zły i, że do curry wrzucić można prawie wszystko!Sposób przygotowania:
W tym czasie gotujemy soczewicę (polecam Wam przed ugotowaniem na ok 10 minut namoczyć ją w wodzie) aż będzie miękka, co trwa ok 10 minut.
Do gotowego, gorącego curry dorzucamy soczewicę i całość podajemy. Wierzch posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i orzechami cashew.
Życzę Wam wszystkiego dobrego. Dajcie znać czy przepis się u Was sprawdza.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.