Lussekatter - szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem i rodzynkami
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 500 g
drożdże - 35 g
cukier - 130 g
mleko *temperatura pokojowa - 200 ml
jajko - 1 szt.
sól szczypta
rodzynki - 50 g
Dodatkowe informacje:
Te szafranowe bułeczki to typowy szwedzki wypiek adwentowy, najbardziej kojarzony jest z dniem Św. Łucji przypadającym na 13 grudnia (stąd też nazwa Koty Łucji). W ciągu roku przygotowuje je się równie często (najczęściej pomijając szafran) na różnego rodzaju rocznice, imprezy. Ja postanowiłam je upiec wcześniej. Zrezygnowałam z ich tradycyjnego kształtu odwróconej litery "s" na rzecz prostego kształtu typowej bułeczki. Świetnie sprawdzą się jako deser do kawy, na śniadanie i inne okazje!Sposób przygotowania:
W szklanej misce umieszczamy mąkę, cukier, jajko i rozczyn. Powoli dodajemy mleko z masłem oraz szafran. Mieszamy drewnianą kopystką po czym trochę wyrabiamy mikserem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto dodając już rodzynki. Dzielimy na 16 części i formujemy 16 bułeczek. Układamy je na blasze do pieczenia i zostawiamy na 90 minut w ciepłym miejscu pod przykrycie. Po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni. Pieczmy 15 minut. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem!.
Śniadaniowych lub kawowych najlepszości!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.