![Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2015-05/5115-photo-main.jpg)
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny
![](/cache/a32x32/files/users/658-avatar-217409196.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: sezam, cytrusy
Składniki:
tahina - 2 łyżeczki
sok z cytryny trochę
mleko roślinne trochę
Dodatkowe informacje:
Gotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej.Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu.
Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek.
Sposób przygotowania:
W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć.
Ugotowaną marchew ułożyć na talerzu i polać odrobiną sosu z tahiny.
Jestem ciekawa - czy Wy też używacie w swoich domach tahiny, z czym łączycie i do jakich potraw?.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.