Drożdżowe, waniliowe bułeczki ze świeżą żurawiną i cynamonową kruszonką
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 20 g
cukier - 40 g
masło - 50 g
jajko - 1 szt.
mleko roślinne - 240 ml
świeża żurawina - 1 garść
masło - 50 g
mąka - 50 g
cukier - 50 g
cynamon - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Cudownie słodkie połączenie - waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych zmysłów i to już od momentu wsadzenia bułeczek do piekarnika, potem cały aromat rozchodzi się po całym domu. Co powiecie żeby upiec je w okolicy Świąt Bożego Narodzenia najlepiej na śniadanie (szczególnie jeżeli mamy gości), bo dom pachnący ciastem to dom pełen miłości! Jeżeli nie macie świeżej żurawiny możecie śmiało użyć suszonej. Ja uciekam do moich ciepłych bułeczek i filiżanki kawy! Smacznego poranka.Sposób przygotowania:
W misce umieśćcie przesianą mąkę, ciepłe stopione masło, mleko i esencję waniliową. Po chwili zaczyn oraz jajko. Możecie ciasto wymieszać mikserem planetarnym, ręcznym lub rękoma. Zagniećcie w kulę i ponownie pod przykrycie umieśćcie w ciepłym miejscu na ok 90 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, w środku umieszczamy surowe owoce żurawiny (lub kilka suszonych) po czym formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu przed 10 minut zostawiam je w lekko otwartym piekarniku, później wykładam do wystudzenia na kratkę. Smakują wybornie z masłem i konfiturą, wprost rozpływają się w ustach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.