Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie
Składniki:
cukier - 170 g
mąka kokosowa - 155 g
mąka bezglutenowa - 145 g
jajka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 opakowanie
pistacje - 70 g
mleko roślinne - 200 ml
śliwki do dekoracji trochę
Dodatkowe informacje:
Ciasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku, że aż taka wredna nie będę i dodałam cukier (haha). Śmiejcie się, ale takie wypieki tez wychodziły spod mojej ręki i nikomu nie było do śmiechu, było za to ekspresowe szukanie dżemu, nutelli i innych słodkich smarowideł. Poszłam o krok dalej i dodałam wino, czasami - powiedzmy, że jak szaleć to na całego i nie liczyć kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego!?). Ja Wam radzę - upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+.Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy obie mąki, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy, dodajemy ostudzony syrop winny i mieszamy. Dodajemy partiami 200 ml mleka ryżowego, 2 jajka aż całość będzie zwarta ale jednocześnie miękka (plastyczna). Na końcu dodajemy pistacje, mieszamy i masę przenosimy za pomocą łyżki do keksówki. Pieczemy ok 60 minut w rozgrzanym do 150 - 160 stopni, studzimy.
Dajcie znać czy przepis na ciasto się sprawdza. Smacznego!
ps. Ciasto nie rośnie ze względu na dodatek mąk bezglutenowych. Jest dość zwarte, ale puszyste i całkiem wilgotne. Pomimo dodatku cukru, nie jest to bardzo słodki wypiek. Przygotowałam je w 25 cm keksówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.