Nalewka imbirowa
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cytryny - 4 szt.
spirytus - 1 litr
cukier - 1/2 kg
Dodatkowe informacje:
Z powyższych składników powstanie 2-2,5 litra mocnej nalewki.Chociaż czeka się około 6 miesięcy na ten trunek, to warto.
Jej smak i rozgrzewające właściwości są zbawienne podczas jesienno-zimowych wieczorów.
Oprócz tego ma działanie antyseptyczne, stosuje się ją przy przeziębieniach. Bardzo szybko rozgrzewa organizm i poprawia krążenie. Szybciej niż inne nalewki, wszelkie aspiryny itp.Powstrzymuje nudności i wymioty, a także działa skutecznie przeciw wzdęciom. Działa przeciwbólowo na stawy i mięśnie.
Jednak jak wszystko co spożywamy w nadmiarze, posiada również negatywne działanie - zbyt duża ilość bardzo szybko podnosi ciśnienie krwi, co może szkodzić osobom z wysokim ciśnieniem.
Sposób przygotowania:
- dwa duże, soczyste korzenie imbiru
- 4 duże cytryny
- 1 litr spirytusu
Imbir obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki). Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie na 3 miesiące. Dla niecierpliwych 1 miesiąc (też wyjdzie ale z zapachem alkoholu). Po wyznaczonym czasie leżakowania zlew odcedzamy przez gazę, sitko lub inną szmatkę.
- ok 0.5 kg cukru
Cukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki.
Są dwa sposoby:
1) Wodę z cukrem zagotować.
Ostudzić i dodać do zimnego zlewu.
2) Do garnka wlać litr przegotowanej wody, zlew i wszystko delikatnie podgrzewać dodając jednocześnie cukru do smaku.
Trzeba jednak pamiętać, że w ciepłej nalewce nie wyczujemy słodyczy trunku.
Gdy w gorącej nalewce wyczujemy cukier, oznacza to, że będzie ona bardzo słodka.
6. Rozrobiony zlew przelewamy przez sitko i lejek do butelek i chowamy do szafy na kolejne 3 miesiące.
Dla niecierpliwych na 1 miesiąc (trzeba się liczyć z ostrością imbiru i mocnym smakiem alkoholu).
Ja chowam na kolejne 3 miesiące moją nalewkę!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.