Sałatka śródziemnomorska z bulgurem, pomidorami i oliwkami
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, cytrusy, pszenica
Składniki:
zielony ogórek - 1/2 szt.
pomidorki koktajlowe - 1 garść
zielone oliwki (mały słoiczek) - 1 opakowanie
tymianek szczypta
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1/2 szt.
nasiona słonecznika - 2 garści
nasiona lnu - 1 garść
sok z limonki - 1/2 szt.
oliwa z oliwek szczypta
Dodatkowe informacje:
Przygotowując to danie wzorowałam się trochę na sałatce tabbouleh, ale moje lenistwo wzięło górę. Burczący brzuch był znakiem - ma być szybko. Bulgur przestawiałam w szafce już od dłuższego czasu i postanowiłam dzisiaj dać mu szansę. W krótkim czasie stworzyłam "coś" co zasyciło nasze brzuszki, mąż też zadowolony i dojada ostatki ;)Sposób przygotowania:
W tym czasie odsączamy oliwki, kroimy pomidory w ćwiartki, ogórka, cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek obieramy, rozduszamy nożem i drobno siekamy. Na patelni prażymy nasiona słonecznika i lnu.
W misce umieszczamy ostudzony bulgur, wszystkie pozostałe składniki. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.