Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicymariola.mkPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Kule mocy na wigilię - kutia

Kule mocy na wigilię - kutia

Barbara Strużyna
8 7 40 min
Pieczona feta z figami, śliwkami i pomidorkami

Pieczona feta z figami, śliwkami i pomidorkami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
7 5 35 min
Jesienna sałatka owocowa

Jesienna sałatka owocowa

Nikita
6 7 10 min
Dżem figa, śliwka, gruszka z nutą wanilii i cynamonu

Dżem figa, śliwka, gruszka z nutą wanilii i cynamonu

Nikita
8 10 30 min
Smażone papryczki padron

Smażone papryczki padron

PrzepisyMargaretki
6 10 15 min
Niebieska zachwyca - fioletowa rozgrzewa - herbatka z klitorii

Niebieska zachwyca - fioletowa rozgrzewa - herbatka z klitorii

Barbara Strużyna
8 5 5 min
Śliwki w cieście (bezglutenowe)

Śliwki w cieście (bezglutenowe)

Nikita
12 11 90 min
Herbatka rozgrzewająca

Herbatka rozgrzewająca

Zielenina
9 5 10 min
Waniliowa beza ze śmietankowym kremem kardamonowo pistacjowym i żurawiną z malinami

Waniliowa beza ze śmietankowym kremem kardamonowo pistacjowym i żurawiną z malinami

Katarzyna Malewska
7 5 180 min
Kompot z suszu

Kompot z suszu

Paulina Jasińska
7 5 15 min
Wieniec makowy - makowiec

Wieniec makowy - makowiec

Paulina Jasińska
8 6 120 min
Przekąska w cieście francuskim

Przekąska w cieście francuskim

Bożena1960
7 8 15 min
Zupa pieczarkowa krem

Zupa pieczarkowa krem

Paulina Jasińska
8 7 30 min
Sok z winogron i gruszek

Sok z winogron i gruszek

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zimowa herbata

Zimowa herbata

w.pisarek
8 5 5 min
Zupa krem z prawdziwków

Zupa krem z prawdziwków

Barbara Strużyna
7 3 30 min
Zupa barszcz grzybowy

Zupa barszcz grzybowy

A.Brava
5 2 40 min
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

A.Brava
7 3 50 min
Proteinowe śniadanie

Proteinowe śniadanie

biogol
11 6 5 min
Chlebek keto bezglutenowy

Chlebek keto bezglutenowy

Barbara Strużyna
10 6 70 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Pizza z warzywami

Pizza z warzywami

Mariola
7 3 20 min
Flambee w stylu śródziemnomorskim (bezglutenowe)

Flambee w stylu śródziemnomorskim (bezglutenowe)

Nikita
8 7 35 min
Koktajl na detoks

Koktajl na detoks

Zielone Koktajle
10 8 5 min
Koktajl pełen witamin

Koktajl pełen witamin

Zielone Koktajle
9 8 5 min
Mrożone banany z niebieską spiruliną

Mrożone banany z niebieską spiruliną

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 5 min
Sernik daktylowy z jogurtów greckich

Sernik daktylowy z jogurtów greckich

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 5 40 min
Chutney z zielonych pomidorów

Chutney z zielonych pomidorów

knowak
9 5 120 min
Pasta dyniowa z tofu i tymiankiem (zero waste)

Pasta dyniowa z tofu i tymiankiem (zero waste)

Nikita
10 7 15 min
Pasta z tofu i papryki (zero waste)

Pasta z tofu i papryki (zero waste)

Nikita
10 7 5 min
Ciasto dyniowo-kokosowe z nutą pomarańczy (bezglutenowe)

Ciasto dyniowo-kokosowe z nutą pomarańczy (bezglutenowe)

Nikita
11 10 70 min
Penne z krewetkami, mangoldem, krwawnikiem i aksamitką

Penne z krewetkami, mangoldem, krwawnikiem i aksamitką

Nikita
8 8 45 min
Halloumi z sałatką z ogórka i salsą oliwkową

Halloumi z sałatką z ogórka i salsą oliwkową

Nikita
11 9 30 min
Zapiekanka z kolorowych cukinii z makaronem

Zapiekanka z kolorowych cukinii z makaronem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 5 45 min
Szparagi z parmezanem

Szparagi z parmezanem

Zielenina
11 5 20 min
Borówkowa rozkosz

Borówkowa rozkosz

Zielone Koktajle
12 8 5 min
Słodki koktajl gruszkowy

Słodki koktajl gruszkowy

Zielone Koktajle
11 8 5 min
Biszkopt z ksylitolem

Biszkopt z ksylitolem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 6 45 min
Dżem z derenia z wanilią

Dżem z derenia z wanilią

Nikita
14 10 20 min
Dżem z derenia z nutą różaną

Dżem z derenia z nutą różaną

Nikita
11 6 20 min
Konfitura cytrynowa z ksylitolem

Konfitura cytrynowa z ksylitolem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 4 110 min
Tort cytrynowy z lemon curd i miętą bez cukru

Tort cytrynowy z lemon curd i miętą bez cukru

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 5 120 min
Tarta ze śliwkami i gruszkami (bezglutenowa)

Tarta ze śliwkami i gruszkami (bezglutenowa)

Nikita
14 11 60 min
Owocowe congee czyli tradycyjna chińska kaszka ryżowa z owocami

Owocowe congee czyli tradycyjna chińska kaszka ryżowa z owocami

Natumi
9 5 100 min
Pizza Margherita Alce Nero

Pizza Margherita Alce Nero

Baranek
8 4 30 min
Kompot z derenia ze świeżą stewią (bez cukru)

Kompot z derenia ze świeżą stewią (bez cukru)

Nikita
11 6 25 min
Śniadaniowe muffinki z granolą i jagodami

Śniadaniowe muffinki z granolą i jagodami

Natumi
10 5 45 min
Gnocchi z serem i tymiankiem

Gnocchi z serem i tymiankiem

Zielenina
11 4 25 min
Zdrowe lody matcha

Zdrowe lody matcha

Zielone Koktajle
10 7 5 min
Mus śliwkowo-czekoladowy

Mus śliwkowo-czekoladowy

Zielone Koktajle
10 7 5 min
Faszerowane papryki kaszą gryczaną i tofu wędzonym

Faszerowane papryki kaszą gryczaną i tofu wędzonym

Barbara Strużyna
11 9 60 min
Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem

Edyta Knapik
7 4 10 min
Sałatka z prażoną dynią

Sałatka z prażoną dynią

Edyta Knapik
8 5 15 min
Double coffe oat frappe

Double coffe oat frappe

RysioPysio
7 4 5 min
Marchewkowe babeczki z pomarańczowym lukrem

Marchewkowe babeczki z pomarańczowym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 40 min
Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

wegeweda
13 7 35 min
Lekka zupa z cukinii

Lekka zupa z cukinii

wegeweda
19 13 30 min
Szybki barszcz ukraiński - zupa

Szybki barszcz ukraiński - zupa

Barbara Strużyna
17 11 15 min
Imprezowe jaja truflowe

Imprezowe jaja truflowe

RysioPysio
12 6 25 min
Wybuchowe pikantne jaja imprezowe

Wybuchowe pikantne jaja imprezowe

RysioPysio
11 7 25 min
Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa

Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa

My Little Food Safari
12 10 120 min
Panierowane smażone langustynki

Panierowane smażone langustynki

My Little Food Safari
13 11 30 min
Kaszka jaglana z owocami

Kaszka jaglana z owocami

Melisa
13 9 15 min
Surówka brokułowa z ziarnami

Surówka brokułowa z ziarnami

Nikita
16 16 10 min
Lemoniada świerkowa

Lemoniada świerkowa

Nikita
13 14 15 min
Kaszka jaglana na mleku owsianym z borówkami

Kaszka jaglana na mleku owsianym z borówkami

mariola.mk
10 6 10 min
Czerwona sałatka z krewetkami, truskawkami i arbuzem

Czerwona sałatka z krewetkami, truskawkami i arbuzem

Primefrost
11 6 15 min
Krewetki po afrykańsku

Krewetki po afrykańsku

Primefrost
11 8 20 min
Curry z brokułem i kurczakiem

Curry z brokułem i kurczakiem

FAMILY
12 9 30 min
Kalafiorowe curry

Kalafiorowe curry

FAMILY
13 11 30 min
Pesto z serc karczochów

Pesto z serc karczochów

My Little Food Safari
11 11 10 min
Bułki z sercem

Bułki z sercem

FAMILY
15 12 30 min
Sałatka tajska z papryką i piersią z kaczki

Sałatka tajska z papryką i piersią z kaczki

FAMILY
13 9 20 min
Deser w barwach Ukrainy

Deser w barwach Ukrainy

Barbara Strużyna
14 15 15 min
Krewetki z ryżem i cytryną

Krewetki z ryżem i cytryną

Primefrost
12 8 35 min
Saganaki- greckie danie z krewetkami, fetą i nutką ouzo

Saganaki- greckie danie z krewetkami, fetą i nutką ouzo

Primefrost
11 7 30 min
Sushi z rzodkiewką

Sushi z rzodkiewką

Dorota Rozbicka
18 11 25 min
Zapiekany filet z łososia jurajskiego na kolorowych warzywach

Zapiekany filet z łososia jurajskiego na kolorowych warzywach

Ika 1961
10 8 30 min
Smażone suszone prawdziwki

Smażone suszone prawdziwki

Ika 1961
10 8 30 min
Quinoa z rybą i warzywami

Quinoa z rybą i warzywami

Dorota Rozbicka
16 9 30 min
Łosoś jurajski zapiekany w sosie śmietanowo - warzywnym

Łosoś jurajski zapiekany w sosie śmietanowo - warzywnym

Ika 1961
11 10 35 min
Karmazyn w śmietanie

Karmazyn w śmietanie

My Little Food Safari
12 13 40 min
Pasztet z jajkiem

Pasztet z jajkiem

Jadowita
11 7 100 min
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Jadowita
11 9 30 min
Karmazyn z maślanymi warzywami

Karmazyn z maślanymi warzywami

My Little Food Safari
12 13 35 min
Porzeczkowa zebra

Porzeczkowa zebra

Jadowita
13 9 20 min
Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

My Little Food Safari
11 11 30 min
Carpaccio z macek ośmiornicy

Carpaccio z macek ośmiornicy

My Little Food Safari
12 11 30 min
Maślany młody kalafior

Maślany młody kalafior

My Little Food Safari
12 11 30 min
Sałatka jajeczna z sałatą i marynowanymi pieczarkami

Sałatka jajeczna z sałatą i marynowanymi pieczarkami

My Little Food Safari
12 13 10 min
Ruskie pierogi grillowane w boczku

Ruskie pierogi grillowane w boczku

My Little Food Safari
12 15 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
14 16 30 min
Portugalskie rissoles z krewetkami

Portugalskie rissoles z krewetkami

Primefrost
11 8 30 min
Japońska sałatka Namasu z krewetkami

Japońska sałatka Namasu z krewetkami

Primefrost
13 9 30 min
Odżywczy koktajl z burakiem i dziką różą

Odżywczy koktajl z burakiem i dziką różą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 9 5 min
Nocne bułeczki śniadaniowe

Nocne bułeczki śniadaniowe

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 7 40 min
Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia

Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 9 20 min
Kisiel jagodowy z kokosową pianką

Kisiel jagodowy z kokosową pianką

mariola.mk
15 8 30 min
Jaglanka waniliowa z malinowym sosem

Jaglanka waniliowa z malinowym sosem

mariola.mk
11 7 35 min
Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

mariola.mk
10 6 15 min
Sałatka brokułowa curry z mango

Sałatka brokułowa curry z mango

Nikita
10 11 10 min
Pasta brokułowa z nerkowcami i olejem sezamowym

Pasta brokułowa z nerkowcami i olejem sezamowym

Nikita
11 11 45 min
Galaretka jagodowa zero waste

Galaretka jagodowa zero waste

Nikita
12 15 5 min
Chutney buraczkowo-żurawinowy

Chutney buraczkowo-żurawinowy

Nikita
12 13 75 min
Kotlety ziemniaczano-szpinakowe bezglutenowe

Kotlety ziemniaczano-szpinakowe bezglutenowe

Nikita
11 13 60 min
Blondie z jagodami

Blondie z jagodami

Nikita
8 8 60 min
Placki jaglane bezglutenowe z jabłkami i bananem

Placki jaglane bezglutenowe z jabłkami i bananem

Nikita
11 11 30 min
Pasta z awokado z olejem sezamowym i białą rzepą

Pasta z awokado z olejem sezamowym i białą rzepą

Nikita
10 14 15 min
Sałatka przywitanie wiosny z olejem sezamowym

Sałatka przywitanie wiosny z olejem sezamowym

Izabell
7 5 20 min
Chutney jabłkowo-żurawinowy

Chutney jabłkowo-żurawinowy

Nikita
10 10 45 min
Sałatka z serem feta i olejem sezamowym

Sałatka z serem feta i olejem sezamowym

Patrycja Jurkowska
8 6 30 min
Panierowane burgery drobiowe na sałacie z olejem sezamowym Bio Planete

Panierowane burgery drobiowe na sałacie z olejem sezamowym Bio Planete

Marciula
6 4 40 min
Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Renixx
10 14 30 min
Curry z krewetkami i pieczonym topinamburem

Curry z krewetkami i pieczonym topinamburem

Nikita
10 10 45 min
Kapusta pekińska z serem feta

Kapusta pekińska z serem feta

Renixx
13 14 15 min
Zdrowa pasta marchewkowa z sezamem

Zdrowa pasta marchewkowa z sezamem

Grażyna P.
8 4 25 min
Puszyste bułeczki z czosnkiem

Puszyste bułeczki z czosnkiem

Renixx
11 14 60 min
Bananowy chlebek z olejem sezamowym.

Bananowy chlebek z olejem sezamowym.

elapolo
13 6 75 min
Jajka ze szczypiorem

Jajka ze szczypiorem

mariola.mk
13 10 20 min
Łosoś wędzony na sałacie z sosem musztardowo-olejowym

Łosoś wędzony na sałacie z sosem musztardowo-olejowym

MonikaB
13 8 30 min
Pesto z dodatkiem cukinii i sezamu

Pesto z dodatkiem cukinii i sezamu

Zielenina
13 8 35 min
Potrawka rybna z warzywami i olejem sezamowym.

Potrawka rybna z warzywami i olejem sezamowym.

elapolo
12 7 30 min
Deser jogurtowo - jaglany z jeżynami

Deser jogurtowo - jaglany z jeżynami

mariola.mk
14 9 15 min
Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Skoter
14 15 30 min
Śledzie z pieczarkami w pomidorach

Śledzie z pieczarkami w pomidorach

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 15 min
Mozzarella ze szczypiorem

Mozzarella ze szczypiorem

mariola.mk
13 9 20 min
Pasztet z soczewicy z kaszą jaglaną i prażonymi pistacjami

Pasztet z soczewicy z kaszą jaglaną i prażonymi pistacjami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 9 60 min
Zapiekane roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Zapiekane roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 10 60 min
Sałatka tradycyjna świąteczna

Sałatka tradycyjna świąteczna

Barbara Strużyna
11 12 65 min
Lody trzy smaki

Lody trzy smaki

Barbara Strużyna
22 14 30 min
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Barbara Strużyna
25 14 60 min
Krem z białych warzyw z olejem z pestek dyni

Krem z białych warzyw z olejem z pestek dyni

Magdalena Nagler - foodmania
21 16 60 min
Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Melisa
26 18 35 min
Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Paulaa
22 13 45 min
Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

helixpomatia
31 27 55 min
Jaja ze szpinakiem

Jaja ze szpinakiem

Zielenina
24 24 20 min
Owoce duszone w Ghee z jaglaną - rozgrzewające

Owoce duszone w Ghee z jaglaną - rozgrzewające

Zielenina
24 18 25 min
Makaron z porem i boczkiem

Makaron z porem i boczkiem

mariola.mk
25 15 30 min
Placki z algami i kapustą

Placki z algami i kapustą

Iwona Kuczer
23 13 30 min
Aksamitny mus z awokado z dodatkiem malin

Aksamitny mus z awokado z dodatkiem malin

definicjasmaku
27 15 5 min
Beza z malinami

Beza z malinami

paulina2157
26 19 115 min
Ciasto amarantusowe z malinami

Ciasto amarantusowe z malinami

foodmania
21 7 45 min
Muffiny migdałowo- owsiane z dynią

Muffiny migdałowo- owsiane z dynią

foodmania
20 6 80 min
Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Barbara Strużyna
30 24 20 min
Ciasto serowo-makowe

Ciasto serowo-makowe

Stokrotka
21 17 140 min
Kotlety schabowe z warzywami i serem

Kotlety schabowe z warzywami i serem

Stokrotka
21 16 40 min
Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido

Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido

Renixx
29 30 60 min
Kotleciki nadziewane jajkami

Kotleciki nadziewane jajkami

Stokrotka
21 17 30 min
Puree ziemniaczane zapiekane

Puree ziemniaczane zapiekane

Stokrotka
23 22 40 min
Ciasteczka z musli i orzechami

Ciasteczka z musli i orzechami

Stokrotka
20 14 80 min
Kotleciki mielone z brukselką

Kotleciki mielone z brukselką

Stokrotka
22 22 40 min
Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką

Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką

Stokrotka
22 25 80 min
Truskawkowa fantazja w środku zimy

Truskawkowa fantazja w środku zimy

Stokrotka
21 20 80 min
Mielone w krążkach cukinii

Mielone w krążkach cukinii

Stokrotka
23 26 40 min
Filety z kurczaka z niespodzianką

Filety z kurczaka z niespodzianką

Stokrotka
24 23 60 min
Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką

Ślimaczki drożdżowe z makiem i kruszonką

Stokrotka
21 18 140 min
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem

Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem

Stokrotka
23 25 120 min
Filet z kurczaka w kalafiorze

Filet z kurczaka w kalafiorze

Stokrotka
22 16 120 min
Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą

Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą

Stokrotka
22 19 90 min
Puszysty sernik z czekoladową pianką

Puszysty sernik z czekoladową pianką

Stokrotka
21 17 110 min
Kotleciki ziemniaczano-serowe z pieczarkami

Kotleciki ziemniaczano-serowe z pieczarkami

Stokrotka
21 19 25 min
Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce

Skrzydełka z kurczaka pieczone w panierce

Stokrotka
23 15 60 min
Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe koperty z jabłkami i cynamonem

Stokrotka
22 19 60 min
Drożdżowa makówka

Drożdżowa makówka

Stokrotka
22 19 90 min
Knedle podwójnie ziemniaczane

Knedle podwójnie ziemniaczane

Stokrotka
24 23 50 min
Sałatka z fasoli

Sałatka z fasoli

Barbara Mulik
20 10 15 min
Sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem

gotujwstylueko.pl
18 9 20 min
Kluski Indian Zuni

Kluski Indian Zuni

gotujwstylueko.pl
18 10 40 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet