Bułki z sercem
FAMILYRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 150 g
ciepła woda - 250 ml
cukier - 1/2 łyżeczki
drożdże - 23 g
Ciasto II:
mąka pszenna - 350 g
stopione masło - 30 g
sól - 1,5 łyżeczki
woda - 1,5 litra
soda oczyszczona - 75 g
dodatkowo :
sok z buraków - trochę
barwnik czerwony - trochę
kmin - szczypta
masło do smarowania bułek - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ciasto I:
Drożdże i cukier rozpuszczany w ciepłej wodzie.
Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Do podrośniętego ciasta I dodajemy składniki ciasta II.
Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części ( 7 X 84 g, 1 X 180 g ).
180 g ciasta zabarwiamy na czerwono, wałkujemy i foremką wycinamy 7 serc.
Każdą jasną część ciasta dzielimy na połowę i wałkujemy dwa kółka.
Na jednym układamy serce, przykrywamy drugim i zlepiamy.
Bułki przykrywamy ściereczką odstawiamy na kilka-kilkanaście minut do napuszenia. Potem wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika.
Sodę wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia,
Lekko zmniejszamy płomień i łyżką cedzakową wkładamy bułki do solanki, wierzchem bułki do dołu. Maczamy 30 -40 sekund. Obracamy bułki wierzchem do góry, układamy na blaszce i nacinamy ostrym nożem tworząc krzyżyk.
Bułeczki smarujemy stopionym masłem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 220 C przez 10 min, zmniejszamy do 200 C i pieczemy kolejne 8-10 min.
Ps. Już wiem, że następnym razem muszę upiec więcej bułek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.