![Dżem z derenia z nutą różaną](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-09/17403-photo-main.jpg)
Dżem z derenia z nutą różaną
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: desery, przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
płatki róży ucierane z cukrem - 2-3 łyżki
pektyna naturalna (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - około 12-15 g)
Dodatkowe informacje:
Dereń jadalny - głównie jego czerwone owoce są znane i doceniane od wieków. Dzięki właściwościom leczniczym miał on zastosowanie w medycynie naturalnej. Dereń zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz P, a ponadto żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi czy manganu. Owoce zawierają także inne substancje, potrzebne do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji – beta-karoten, flawonoidy czy kwasy organiczne.Dereń – właściwości lecznicze i prozdrowotne, m.in: pomaga niwelować objawy niedokrwistości; działa przeciwzapalnie i ściągająco; wykazuje właściwości zapierające; wzmacnia odporność organizmu;
działa moczopędnie.
Sposób przygotowania:
Dżem jest kwaskowaty, pachnący różą i pyszny. Jeżeli ktoś lubi słodkie dżemy należy dodać więcej cukru.
Zamiast pektyny i cukru można użyć cukru żelującego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.