Chutney jabłkowo-żurawinowy
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
żurawina świeża - 200 g
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek - 1 ząbek
imbir świeży kawałek - 30-40 g
ocet domowy owocowy, np. ocet żurawinowy - 180-200 ml
sól - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
ziele angielskie zmielone - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
żurawina suszona - 3-4 łyżki
Sposób przygotowania:
Czosnek, cebulę i imbir rozdrobnić za pomocą blendera.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Wszystkie składnik, oprócz suszonej żurawiny włożyć do wysokiego garnka z grubym dnem. Gotować około 40-45 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać suszoną żurawinę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.