Nocne bułeczki śniadaniowe
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: pieczywo
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
drożdze - 1/2 opakowania
mleko / napój migdałowy - 120 ml
cukier trzcinowy lub inny słodzik - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać. Do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać cukier, szczyptę soli, olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Kiedy ciasto ruszy wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby się ogrzało (ok. 30 minut aż urośnie). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 72 g. każda. Można podzielić także na 8 sztuk. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak, aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch bułek posmarować mlekiem / mlekiem migdałowym. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec ok. 20-25 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.