Penne z krewetkami, mangoldem, krwawnikiem i aksamitką
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
krewetki - 200 g
mangold (kolorowe buraki liściowe) - 70-80 g
malutkie cukinie (u mnie żółta i zielona) - 100 g
czosnek - 1 ząbek
śmietanka 18% - 100 ml
woda - 100 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
młode listki krwawnika - kilka
kwiaty aksamitki - 2 szt.
kolendra - kilka listków
mąka do zagęszczenia sosu (pszenna lub skrobia z tapioki) - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Krwawnik ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwkrwotoczne, odtruwające, moczopędne, rozkurczowe, wspomaga trawienie, działa żółciopędnie i pobudza apetyt. Krwawnik (kulinarnie najlepiej używać świeżych młodych listków) ma lekko ostry, gorzkawo – słonawy smak , korzenny smak oraz miły balsamiczny zapach.Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos: czosnek podsmażyć lekko na oliwie, dodać cukinię i dusić około 5 minut. Dodać śmietankę, wodę, bulionetkę warzywną, mąkę, sól i pieprz, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać krewetki, buraki liściowe, posiekaną kolendrę, wymieszać. Gotować jeszcze około 3 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.