Flambee w stylu śródziemnomorskim (bezglutenowe)
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, pieczywo, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, nabiał krowi
Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista - 70 g
mąka ryżowa biała - 70 g
skrobia kukurydziana - 100 g
mielona łuska babki jajowatej - 1 łyżeczka
oliwy (lub oleju) - 3 łyżki
woda - 130 ml
sól - 1/2 łyżeczki
farsz:
czosnek - 1 ząbek
bazylia liście - kilka listków
śmietana kwaśna - 200 g
oregano suszone - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
obłożenie:
oliwki zielone duże bez pestki - 8-10 szt.
feta pokruszona - 100 g
do podania:
rukola, oliwa z oliwek, suszone pomidory
Dodatkowe informacje:
Tarta flambee lub flammkuchen to tradycyjne alzackie (z pogranicza francusko-niemieckiego) danie w postaci upieczonego w piecu placka z ciasta chlebowego z cebulą, boczkiem ciętym w drobne słupki i śmietaną. Flammkuchen oznacza dokładnie tłumaczone „płomienne ciasto”.Przy robieniu flammkuchen fajne jest to, że można go „obkładać” czym kto lubi, naprawdę jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja. Wyglądem przypomina nieco pizzę, jednak do jej użycia zazwyczaj nie używa się drożdży, a rolę sosu pełni śmietana. Tarta jest pożywna i treściwa, świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Flammkuchen to coś w rodzaju podpłomyka, który kroi się na kwadraty lub prostokąty, jest świetną przekąską do piwa lub lampki wina lub szybką alternatywą dla domowej pizzy. Nieźle smakują również na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.