Marchewkowe babeczki z pomarańczowym lukrem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, orkisz
Składniki:
napój migdałowy (Lima) - 100-120 ml
ksylitol i olej rzepakowy po - 60 g
jajko - 1 szt.
pulpa z marchwi - 3/4 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
soda - 1/3 łyżeczki
Lukier:
puder z ksylitolu lub trzcinowy - 50 g
pomarńczowy barwnik spożywczy bio ( Biovegan) - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy - do smaku
Dodatkowe informacje:
Sok marchewkowy sprzyja utrzymaniu opalenizny, a pulpę pozostałą z wyciskania można wykorzystać do wypieków np. babeczek.Babeczki robi się szybko i świetnie sprawdzają się w podróży.
Sposób przygotowania:
Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mokre i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pulpę z marchwi.
Mieszamy. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od wielkości papilotek do tzw. suchego patyczka.
Po wypieczeniu i ostudzeniu na kratce przygotowujemy lukier. Barwnik rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i czekamy aż wystygnie. Następnie dodajemy cukier puder lub puder z ksylitolu aż uzyskamy konstystencje gęstej śmietany. Polewamy babeczki. Na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.