Curry z krewetkami i pieczonym topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Specjalne: Konkurs z olejem sezamowym BIO PLANÈTE, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
cebula szalotka - 2 szt.
papryczka chilli świeża - 1/2 szt.
kolendra świeża garść
imbir świeży plaster
czosnek - 1 ząbek
olej z prażonych ziaren sezamu bio planete - 1 łyżka
kmin - 1 łyżeczka
sól szczypta
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 200 ml
papryka czerwona - 1/2 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
topinambur - 200-250 g
oliwa do topinamburu - 1 łyżka
sól i curry do topinamburu do smaku
Sposób przygotowania:
W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić na 2 minuty zamrożone krewetki, następnie obrać je z ogonków i łupinek.
Do sosu dodać obrane krewetki i sok z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.