Składniki:
mąka pszenna - 35 dag
mleko ciepłe - 70 ml
drożdże - 2 dag
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
masło - 10 dag
cukier - 2 łyżki
sól - 1/3 łyżeczki
MASA MAKOWA
mak - 1 szklanka
jajka - 2 szt.
pokruszone orzechy włoskie - 5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżki
bułka tarta - 3 łyżki
masło - 10 dag
rodzynki - 3 łyżki
aromat migdałowy - 1 łyżeczka
KRUSZONKA
mąka pszenna - 1 szklanka
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć, osączyć na sicie i dwukrotnie przemielić w maszynce. Masło i miód roztopić, połączyć z makiem, dodać żółtka, bakalie, aromat, bułkę tartą. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć, przestudzić. Do zimnego maku delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka.
Ślimaczki posmarować pozostałym białkiem, posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.