Tort cytrynowy z lemon curd i miętą bez cukru
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta, desery
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
konfitura z cytryn - 1 słoik
lemon curd:
cytryna - 1 szt.
jajo - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
ksylitol - 50 g
skórka z cytryny - do smaku
masło - 50 g
plastry cytryny - 5 szt.
ksylitol - 2 łyżki
woda - 1 szklanka
krem z lemon curd:
mascarpone - 250 g
lemon curd (wcześnie przygotowany) - trochę
dodatki: mięta, skórka z cytryny - do smaku
Sposób przygotowania:
Konfitura z cytryn: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/konfitura-cytrynowa-z-ksylitolem
Biszkopt: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/biszkopt-z-ksylitolem-
Przygotuj syrop do nasączania: Składniki syropu umieścić w garnku i zagotować ok. 10 minut. Cytryny będą do dekoracji. Syrop przelać do szklanki i uzupełnić do pełna ciepła lub zimną, ale przegotowaną wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Lemon curd: wszystkie składniki oprócz masła przełożyć do garnka i wymieszać najlepiej trzepaczką sprężynową lub zwykłą, postawić na średnim ogniu i wymieszać dokładnie, a kiedy będzie parować dodać masło pocięte w mniejsze kawałki i energicznie wymieszać w gotujący się krem. Aby szybciej wystudzić przełączyć do garnka z zimną wodą.
Krem z mascarpone i lemon curd: Ser mascarpone przełożyć do wcześniej przygotowanego i wystudzonego lemon curd (ten sam garnek) i wymieszać.
Składnie tortu:
Pociąć biszkopt na blaty. Dolny blat nasączyć syropem cytrynowym i posmarować konfiturą cytrynową. Nasączyć środkowy blat syropem z dwóch stron i położyć na pierwszy blat. Na wierzch wyłożyć cytrynowy krem i znów przykryć nasączonym od spodniej strony blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Na wierzch tortu położyć wcześniej ugotowane w syropie cytryny oraz listki mięty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.