Halloumi z sałatką z ogórka i salsą oliwkową
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
ogórek sałatkowy - 1 szt.
ogórek melonowy (lub zwykły) - 1 szt.
natka pietruszki drobno posiekana - 3 łyżki
kolendra liście drobno posiekane - 2 łyżki
mięta świeża liście drobno posiekane - 1 łyżka
salsa:
czarne oliwki bez pestek - 6-7 szt.
cytryna - 1/2 szt.
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
cebula dymka drobno posiekana - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 15-20 szt.
sól i pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Salsa: Zielone i czarne oliwki, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z cytryny i 1/2 miąższu cytryny, połowę posiekanych ziół (natki, kolendry i mięty) włożyć do blendera i rozdrobnić w ten sposób, aby były widoczne małe kawałeczki (nie na pastę). Salsę z oliwek doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z ogórka: Pozostałe posiekane zioła, pozostałą miazgę cytrynową, kawałki ogórka, cebulę dymkę, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz włożyć do miski i wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i ponownie wymieszać.
Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i usmażyć ser halloumi na złoty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.