Pasta dyniowa z tofu i tymiankiem (zero waste)
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, drożdże
Składniki:
dynia hokkaido pieczona (u mnie resztki z obiadu) - 150-200 g
pieczona czerwona cebula (u mnie resztki z obiadu) - 1/2 szt.
suszone pomidory w oliwie z oliwek - 5-6 szt.
oliwa z suszonych pomidorów - 1-2 łyżeczka
śliwki suszone - 3 szt.
sól ziołowa - do smaku
tymianek świeży (same listki) - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
U mnie takie różne pasty powstają z reguły spontanicznie i w różnych konfiguracjach, zwłaszcza jak mam różne pieczone warzywa na obiad i część z nich zostanie (to idealna baza na pasty). Wystarczą różne dodatki i mamy pyszny dodatek do pieczywa.W tej paście użyłam 4 odmian tymianków: cytrynowy, klasyczny, pomarańczowy i sosnowy, które nadają paście ciekawego aromatu i smaku (oczywiście można użyć tylko klasycznego tymianku, ale świeżego).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.